Dags att spana på fritidshus

2 April, 2019

Start » Nyheter » Dags att spana på fritidshus

När vintern gått över till vår och påsken närmar sig ­– då är det rätt tid att börja hålla utkik efter sommarställen och fritidshus. Försäljningen sätter snart igång på allvar, och håller på fram till sommaren.

Har du en dröm om en egen sommarstuga, med jordplätt och närhet till badplats? Då är det dags att börja spana i de områden du är intresserad av. Vare sig det är skärgård, skogstomt, sjönära läge eller kolonilott du är ute efter.

Planera för sommarsäsongen redan nu

Om du vill plaska med fötterna från en egen brygga vid torpet i sommar är det dags att planera för sommaren redan nu. Försäljningen börjar nämligen dra igång ordentligt under påsken och sedan börjar en boom med visningar och budgivningar. I regel håller det på hela sommaren. Med fler spekulanter än vad utbudet klarar av.

Många vill ha stuga, kolonilott och sommarställe

Priserna på villor och bostadsrätter står alltjämt stilla, eller backar till och med lite. Däremot går fritidshus mot strömmen, med svagt ökande priser. Under det senaste året har det sålts ungefär 5500 fritidshus i Sverige, och snittpriset har legat på omkring 27 000 kronor kvadratmetern. Det är en genomsnittlig ökning med hela 1,7 procent i jämförelse med samma tidpunkt förra året. Förmodligen på grund av att det finns en högre efterfrågan än vad det finns utbud. Med andra ord – det våras för sommarstugan.

Topp fem län med flest sålda fritidshus:

  1. Stockholm
  2. Västra Götaland
  3. Södermanland
  4. Skåne
  5. Dalarna

Äldre villor används som fritidshus

En annan trend i sammanhanget är att äldre permanenthus som säljs i många fall är tänkta att användas som fritidshus. Det gör att det finns en hel del dold statistik och att det är ännu fler sommarställen som säljs och köps just nu.