Dags att deklarera

10 April, 2013

Start » Nyheter » Dags att deklarera

Nu är det deklarationstider, och många får därmed veta om de får tillbaka pengar på skatten – eller om de måste betala.

Det kommer i år att komma in över 7,6 miljoner deklarationer till Skatteverket, och majoriteten kommer att gås igenom maskinellt. Det är dock vissa som kommer att plockas ut, för en mer noggrann och manuell kontroll. Anledningen till att vissa deklarationer granskas extra noggrant varierar, men en av orsakerna kan vara att man gör ett avdrag för första gången, eller om det är stora skillnader på den förifyllda deklarationen, och den inskickade. Det handlar främst om att någonting kanske sticker ut. Samma kontroll kan de som tidigare gjort fel få. Då kollar Skatteverket extra noga på det ställe där det föregående år blev fel, för att se om du som deklarerar har förstått, eftersom det vanligtvis inte handlar om fusk, utan snarare att man inte förstår reglerna.

Regler för avdragsrätt krångliga – leder till fel i deklarationen

Det finns också vissa speciella områden i deklarationen som är högprioriterade hos Skatteverket. Det handlar då om att det är stor risk att det har blivit fel. Vid bostadsförsäljningar och andra avdragsgilla förbättringsuppgifter finns det stor risk att Skatteverket kollar extra noga. Anledningen är som sagt att det vanligt att det blir fel där, vilket beror på att reglerna för vad man har avdragsrätt för är lite krångliga.

För att undvika problem med deklarationen är det bäst att kontakta Skatteverket, antingen via telefon eller deras hemsida. Det är ofta hjälpsamma, och det är bättre att fråga en extra gång – än att chansa. Deklarationen ska vara inne senast den 2 maj, vid tolvslaget och har en turen att få tillbaka pengar, ramlar de in lagom till midsommar.