Bra att veta om löneväxling

14 October, 2018

Start » Nyheter » Bra att veta om löneväxling

Tjänar du på att löneväxla? Ibland men inte alltid. Det finns en del saker att tänka på – vi vägleder dig genom denna labyrint.

När är det egentligen klokt att faktiskt tacka nej till löneväxling? Och vad exakt är detta? Löneväxling är när du får erbjudande om att byta/avstå en del av lönen mot en högre tjänstepension. Du sänker alltså din lön idag mot en högre pension i framtiden. Ett erbjudande som passar en hel del – men långt ifrån alla.

För det första är det endast lönt att haka på erbjudande om löneväxling om den nya är minst 42 000 kronor i månaden. Om den inte är det får du till exempel inte full inbetalning till den allmänna pensionen. Om den är lägre än 38 000 kronor i månaden får du heller inte full föräldraförsäkring. Skulle du bli sjuk eller arbetslös är det den nya, lägre lönen (efter löneväxlingen) som styr ersättning från bland annat a-kassa, inkomstförsäkring, sjukersättningar och egen sjuklöneförsäkring. Så se till att du tjänar minst 42 000 kronor i månaden efter att du löneväxlat – för att ens börja löneväxla.

Tänk på detta innan du löneväxlar

Det du bör tänka på innan du hoppar på erbjudandet är bland annat följande:

  • Undersök hur den lägre lönen slår mot förmåner och ersättningar
  • Se till att du har full avsättning till tjänstepensionen på den gamla lönen (att arbetsgivaren rapporterar in den högre lönen du har, före löneväxling)
  • Du ska ha möjlighet att gå tillbaka till din gamla, högre lön
  • Du ska få din årliga löneförhöjning i procent baserat på din gamla lön
  • Låt inte din arbetsgivare tjäna på löneväxlingen som medför lägre löneskatt ­– du ska ha denna del eller i alla fall dela på den med arbetsgivaren