Bra år för svenska hushåll

1 March, 2016

Start » Nyheter » Bra år för svenska hushåll

Prognosen för svenska hushåll 2016 ser ut att blir upplyftande. Experterna menar att med låg inflation, höjda löner, ökade bidrag och med fortsatt låga räntor så kommer vi i år ha mer pengar att röra oss med – kul tycker vi på Expresskredit.

Det går bra nu, för alla typer av hushåll. I år kommer vi kunna se fram emot att ha med oss mer pengar i plånboken, om vi ska lita på bankernas analyser för 2016. Och störst förbättring kommer det att bli för arbetslösa i och med ändringar av a-kassan som gör att en arbetslös person nu kommer få hela 3 200 kronor mer att röra sig med varje månad. Men även vanliga hushåll kommer få det bättre. Räknat efter att skatter och andra nödvändiga utgifter är dragna kommer vi ha omkring 1 000 kronor mer över att göra annat för – och småbarnsfamiljer räknat med omkring 2,5 miljoner kronor i bolån kommer få närmare 1 300 kronor mer över.

Finns det något att oroa sig för?

Visst ska man aldrig ropa hej förrän man är över bäcken, som det gamla ordspråket lyder och samma gäller med ekonomin. Viktigt är att inte helt förlita sig på att få mer i hushållskassan och därför börja spendera mer än brukligt, en sparad buffert är alltid bra att ha. Något man kan använda det extra klirret i kassan till att spara ihop exempelvis. För även om utsikterna för svensk ekonomi ser bra ut både för 2016 och 2017, finns alltid en risk. Något som kan komma att ställa till det är till exempel förändring i räntan. En stigande ränta i kombination med hushållens skuldsättning gör att boendekostnaderna också ökar, och det kan ske med flera tusenlappar för många av landets hushåll – och det kan bädda för en rad olika negativa konsekvenser för det enskilda hushållets ekonomi.