Bolån och ränta

23 July, 2013

Start » Nyheter » Bolån och ränta

Är du i valet och kvalet om att köpa bostad? Kanske har du redan en bostad, och överväger att sälja för att köpa en ny?

När det kommer till köp och försäljning är det viktigt att vara påläst, och att se över alternativen för att köpet ska bli så billigt som möjligt. Bolån och ränta är begrepp som förekommer, och det är inte alltid det lättaste att först innebörden.

Svenska Dagbladet har just nu en artikel där de har tagit fram någonting vilken de kallar räntekartan. Kartan kan användas som ett hjälpmedel för att se skillnaden mellan boräntorna. Den kommer också med råd kring hur man kan göra för att pressa sin bank, och få ner räntan. Detta är något som är väsentligt för både de som redan har ett bolån, och för de som överväger att ta ett. Tidningen har fokuserat på de fyra storbankerna (Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank), som också är de banker våra kunder vanligen använder. I en uppföljande artikel har dessa banker också svarat på frågor gällande kartan.

 Knep för lägre ränta

Eftersom vi anser att det är viktigt att vara medveten kring hur det här fungerar, samt förstår vikten av att få ner sin ränta, har vi summerat de viktigaste knepen utifrån Svenska Dagbladets räntekarta:

  • Ställ banker mot varandra. Informera om att du förhandlar med andra banker, och be banken själv förklara vad deras fördelar är gentemot andra. Visa att du är engagerad, och ha gärna återkommande kontakt med bankerna.
  • Förklara varför du är en bra och attraktiv bankkund. Visa din inkomst, och din familjs. Berätta om framtidsplaner, och vilka typer av sparande du utnyttjar. Berätta vad du kan erbjuda utöver lånet. Kanske en lägre boränta mot att du öppnar sparkonto eller börjar pensionssparar hos banken? Se bara till att de verkligen lönar sig.
  • Var påläst och förberedd. Samla underlag, siffror och bud från andra banker på ett ställe, och ta med den när du pratar ed banken. Det visar att du har full koll på vad som gäller, och du blir därmed ett säkrare alternativ för banken – vilket kan leda till lägre ränta.