Behövs det skarpare regler?

4 November, 2016

Start » Nyheter » Behövs det skarpare regler?

Regeringen utreder om det behövs ett räntetak när det kommer till snabblån, men faktum är att de allra flesta svenskar har god koll på sin privatekonomi i jämförelse med många andra länder och då även har en god återbetalningsförmåga.

I en utredning som presenterades i september överväger regeringen allt från räntetak till sanktioner mot bristfällig kreditprövning och skärpta regler för marknadsföring av snabblån. Men samtidigt visar en undersökning gjord av SBAB att de svenska hushållen har god koll på sin privatekonomi, och det särskilt i jämförelse med andra europeiska länder.

Det är nämligen så att Sverige hamnar överst på listan när det kommer till hur landets hushåll har utvecklats ekonomiskt under bara det senaste året. Dessutom har svenskarna en stor förväntning generellt på ekonomin, än många andra EU-länder.  Andra länder i Europa som även de har ekonomiskt hållbara hushåll är Luxemburg, Finland och Tyskland. De som däremot hamnar längst ner i den stora undersökningen är länder som Bulgarien, Italien, Kroatien och Grekland.

Det betyder att många fler konsumenter i Sverige har just de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att kunna betala tillbaka en kredit eller ett snabblån, än vad andra invånare runt om i andra EU-länder kanske har. Och det gör vår marknad mer flexibel.

Läs alltid på om du är osäkert – och tveka inte att fråga!

Det är dock viktigt att som låntagare, eller en potentiell sådan, alltid läsa på om ränta och kreditprövning samt att räkna på hur man ska betala tillbaka lånet inom den tid som man skrivit avtal på. För att det inte ska gå fel gäller det att man dessutom vågar fråga om det finns någon som helst osäkerhet. På vår sida Frågor och svar finns all information du behöver och dessutom en ordlista med termer om du är osäker på vare sig begrepp eller ord.