Att tänka kring sparande

7 January, 2015

Start » Nyheter » Att tänka kring sparande

När man sätter upp en budget för sig själv och sin familj räknar man alltid ut hur mycket pengar som kan gå åt till att spenderas på vad. Låt oss därför säga att du budgeterar för att kunna spendera 700 kronor i veckan på bensin till din bil, skulle du då använda din bil exakt lika mycket under veckans alla dagar blir kostnaden per dag 100 kronor. Skulle du däremot lämna bilen hemma och alltså inte köra med den innebär detta att du skulle spara 100 kronor för varje dag du inte använder bilen. Och det är nu själva knepet kommer in i bilden.

Eftersom att du redan budgeterat för att spendera 700 kronor per vecka på bensin och sedan inte gjort det, så innebär detta att du har ett överskott i din budget: alltså pengar som kan spenderas på annat – eller sparas. Kör du till exempel för endast 400 kronor på en vecka bör du sätta in resterande budgeterade pengar på ett sparkonto, vilket i detta exempel är 300 kronor. Då följer du din budget precis som vanligt och märker inte att plånboken blir lättare trots att du lägger undan mer pengar i besparingar.

Du kan också använda samma tankesätt på andra platser, såsom i matbutiken till exempel. Köper du vanligen mjölk för 10 kronor och en dag väljer att köpa en mjölk för 7 kronor istället, får du ett överskott om 3 kronor som du sparat. Det är dessa 3 kronor som sedan kan föras in på sparkontot – behåller du dem på kontokortet är det lätt att de spenderas på annat istället.

Skulle du fortfarande sakna pengar till något du försökt spara till är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Expresskredit – våra aktuella låneerbjudanden hittar du snabbt på startsidan.