Att gå på arbetsintervju

10 March, 2014

Start » Nyheter » Att gå på arbetsintervju

Är du på jakt efter ett nytt arbete? Härligt, då är det dags att börja förbereda sig för eventuell arbetsintervju.

En arbetsintervju är aldrig enkel, och många är det som nervöst tar steget in på den potentiella arbetsplatsen, utan att veta vad som väntar. För att din arbetsintervju ska gå bra kommer här några råd och tips vilka du kan ta till dig oavsett vilket typ av arbete du har sökt.

  • Var förberedd. Att ha läst på ordentligt om företaget som man söker jobb på är något av en självklarhet. Du ska exempelvis kunna grunderna, såsom när företaget startades och hur dess utveckling har skett. Du bör också ha någorlunda koll på vad den tjänst du söker innebär. Läs på ordentligt på hemsidan innan du går dit och se till att du har alla fakta. Att under intervjuns gång slänga in ett “Jag läste på er hemsida att ni…” ger dig garanterat pluspoäng och får dig att framstå som intresserad av företaget.
  • CV och personligt brev. Personen som intervjuar dig har mest troligt redan läst ditt CV och ditt personliga brev, men det är ändå ett smart drag av dig om du har med dig utskrivna versioner av dessa till din arbetsintervju. På så vis kan du lämna de till hen som intervjuar dig när ni är klara och personen i fråga kommer lättare att komma ihåg dig.
  • 3+/3-. Den klassiska frågan, säg tre bra och tre dåliga saker om dig kommer med största sannolikhet att komma. Om du redan har tänkt ut dessa har du ett försprång. Tänk också på att dina tre sämsta egenskaper, ska kunna vändas till något positivt. Exempelvis “jag har ibland svårt att avsluta en arbetsdag”.
  • Öppet sinne. Var förberedd på intervjun och tänk igenom vilka frågor som kommer att komma, men se också till att ha ett öppet sinne. Att ställa kluriga frågor på arbetsintervjun har nämligen blivit allt mer vanliga, och det gör intervjuaren för att se din reaktion. Läs vilka typer av frågor det kan handla om i den här artikeln.