Är maktbalansen återställd nu?

20 February, 2018

Start » Nyheter » Är maktbalansen återställd nu?

I flera år har bomarknaden präglats av kraftiga prisutvecklingar. Nu verkar luften ha gått ur marknaden en del och i stället för borally har de växande priserna ersatts av stagnation och oro – många frågar sig om det kommer en bostadskrasch. Kan det vara så att maktbalansen på marknaden blivit återställd?

Det kommer rapporter om prisfall och oro på bostadsmarknaden. Ordet bostadsbubbla används frekvent i medier. Men hur illa är det egentligen? Många banker menar att marknaden i stället är på väg att stabiliseras, att priserna kommer falla ytterligare 5 procent men sedan är det hela över menar man från Nordea, Swedbank och andra jättar inom bankväsendet.

Balans mellan säljare och köpare

Det har varit många oroliga artiklar om boprisfallet som drabbade bostadsmarknaden förra året. Enligt många mäklare råder det dock i princip maktbalans mellan köpare och säljare i dagsläget. Detta om en ser till hela landet. I storstäderna Stockholm och Göteborg är det fortfarande köparnas marknad – och det definitivt. Det är nybyggda bostäder i högt utbud i kombination med amorteringskrav som påverkar priserna i storstäderna. En svag prisuppgång på villor utanför storstadsregioner är vidare att vänta.

Senare under våren skärps amorteringskravet ytterligare, vilket tros ge ännu en prisnedgång på bostäderna i just storstäderna. Men priserna förväntas trots detta stabiliseras under året och det är en stark konjunktur som gör att påverkan på ekonomin i stort blir så pass lite påverkad av boprisfallet. Samtidigt menar Riksbankchefen Stefan Ingves att den främsta risken i svensk ekonomi är hushållens skulder och att amorteringskravet borde ha införts tidigare.